Όσα πρέπει να ξέρετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Όταν ψάχνουμε μια μόνιμη και μακροπρόθεσμη λύση για να καλύψουμε δόντια που λείπουν, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί είναι η καλύτερη επιλογή. Πρόκειται για τη πιο δημοφιλή μέθοδο αποκατάστασης δοντιών καθώς προσεγγίσουν σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά μας δόντια τόσο σε αίσθηση όσο και σε εμφάνιση.

Τι είναι ένα οδοντικό εμφύτευμα

Ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά ένα τεχνητό δόντι που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει ένα χαμένο. Εμφυτεύεται στο οστό της γνάθου και διασφαλίζεται η σταθερότητα και ανθεκτικότητα του με την λεγόμενη βίδα του εμφυτεύματος. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής αισθάνεται απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες.

Το οδοντικό εμφύτευμα συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός φυσικού δοντιού και εξαλείφει τα αντίστοιχα μειονεκτήματα. Καταφέρνει ένα απόλυτα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα και επιπροσθέτως χαρίζει στον ασθενή τέλεια μασητική ικανότητα και άριστη ομιλία. Επειδή, πρόκειται για εμφύτευμα παράλληλα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη φθορά του. Δηλαδή, δεν θα είναι ευαίσθητο σε βακτήρια ή θα αποσυντίθεται όπως όλα τα υπόλοιπα δόντια.

Από τι αποτελείται ένα οδοντικό εμφύτευμα

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός οδοντικού εμφυτεύματος είναι τα εξής:

 • Εμφύτευμα – Χρησιμοποιείται ως βίδα των δοντιών. Το εμφύτευμα εισάγεται στη γνάθο για να συγκρατεί τη στεφάνη των δοντιών στη θέση της.
 • Κολόβωμα – Εγκαθίσταται στη ράβδο του τιτανίου ως υποστηρικτικός παράγοντας για να συνδέσει τη βίδα με την οδοντιατρική κορώνα και να εξασφαλίσει την σταθερότητα του εμφυτεύματος.
 • Στεφάνη- Είναι κατασκευασμένη για να ταιριάζει με το δόντι που λείπει σε μέγεθος και χρώμα και συνδέεται στο εμφύτευμα.

Διαδικασία τοποθέτησης οδοντικού εμφυτεύματος

Η διαδικασία τοποθέτησης οδοντικού εμφυτεύματος απαιτεί χρόνο αλλά μακροπρόθεσμα ανταμείβει τον ασθενή.

1ο Στάδιο: Σχεδιασμός περιστατικού και τοποθέτησης εμφυτεύματος:

Για να είναι η διαδικασία απόλυτα ανώδυνη και ασφαλής αξιοποιούνται σύγχρονα τοπικά αναισθητικά, ώστε να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα μέσα στο οστό. Επίσης, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές όπως πιεζοτόμος για την πιο ατραυματική τοποθέτηση τους και συσκευή φυγοκέντρησης για την επεξεργασία του αίματος που έχουμε συλλεξει από τον ασθενη (το γνωστό CGF).

2ο  Στάδιο:  Περίοδος οστεοενσωμάτωσης

Χρειάζεται μια περίοδος  κατά μέσο όρο 3-6 μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της  επούλωσης – οστεοενσωμάτωσης.

3ο Στάδιο: Τοποθέτηση τελικής αποκατάστασης

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της προσθετικής αποκατάστασης. Εδώ πραγματοποιείται η τοποθέτηση της στεφάνης που μιμείται τη μύλη του δοντιού.

4ο Στάδιο: Συντήρηση και έλεγχος

Μετά από έξι μήνες γίνεται έλεγχος στο οδοντιατρείο για να διασφαλιστεί η ποιότητά και ανθεκτικότητα του εμφυτεύματος

Στο οδοντιατρείο μας χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία CGF που συνίσταται στην συλλογή φλεβικού αίματος από τον ασθενή και στην παραγωγή μέσω φυγοκέντρισης αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυτταρων από τα αιμοπετάλια. Η παραπάνω τεχνική που χρησιμοποιείται σε περιορισμένα οδοντιατρεία σε όλη την Ελλάδα καταφέρνει:

 • ταχεία επούλωση των ιστών
 • χωρίς πόνο
 • χωρίς οίδημα μετά το χειρουργείο

Πότε συνίσταται το οδοντικό εμφύτευμα

Για να προχωρήσει ένας οδοντίατρος σε ένα ή παραπάνω οδοντικά εμφυτεύματα θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται τα παραπάνω κριτήρια.

 • Χρειάζεται φυσικά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια
 • Τα οστά της γνάθου μας να έχουν αναπτυχθεί πλήρως
 • Να υπάρχει επαρκές οστό για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα στη σωστή θέση του (αλλιώς προστίθεται οστικό μόσχευμα του ίδιου του ασθενή)
 • Να έχουμε υγιείς στοματικούς ιστούς
 • Δεν υπάρχει κάποιο αυτοάνοσο ή άλλο πρόβλημα που να εμποδίζει τα οστά να επουλωθούν
 • Είμαστε έτοιμοι να αφιερώσουμε αρκετές συνεδρίες για να ολοκληρώσουμε ιδανικά τη διαδικασία

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν προτού προχωρήσουμε σε μια τέτοια θεραπεία να μιλήσουμε πρώτα με έναν έμπειρο οδοντίατρο.  Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια απαιτητική διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και λεπτότητα για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.  Συνεπώς, είναι αναγκαίο να μας συμβουλέψει πρώτα ο οδοντίατρος μας και να εξετάσουμε προσεκτικά τις επιλογές μας.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων

Κατά μέσο όρο διαρκούν από 20 έως 40 χρόνια και η αντοχή τους εξαρτάται από το σημείο του στόματος στο οποίο έχει γίνει το εμφύτευμα, από την ανοχή του δέκτη, από την στοματική υγιεινή και τους οδοντιατρικούς ελέγχους.

Ποιο είναι το κόστος του οδοντικού εμφυτεύματος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία σύγχρονη ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας που το κόστος τους ποικίλει ανάλογα την εφαρμογή τους. Κατά κύριο λόγο το τελικό κόστος προκύπτει με βάσει α) τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θέλει να προσθέσει ο ασθενής β) το είδος των εμφυτευμάτων γ) τη διαδικασία τοποθέτησης τους δ) τον όγκο της εργασίας του οδοντιάτρου και ε) την προσθετική εργασία.

Αν και θεωρείται μια δαπανηρή διαδικασία είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα αποτελεί την πιο οικονομική λύση και μια πραγματική ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε σχέση με άλλες προσθετικές εργασίες, γιατί εγγυούνται αντοχή στο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση ο ευρύς χρόνος υλοποίησης της διαδικασίας δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εξοφλήσει σταδιακά το κόστος σε κάθε στάδιο της. Επιπλέον, το οδοντιατρείο μας θέλοντας να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον ασθενή παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 άτοκες δόσεις για υποχρεώσεις άνω των 500€.

Αν ενδιαφέρεστε για οδοντικό εμφύτευμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οδοντίατρο και να κλείσετε το ραντεβού σας στο 2310 756 111.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *